فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر خلیل خلیلی، مهدی ژندی*، مجتبی زاغری، حسن مهربانی یگانه، علیرضا یوسفی صفحات 69-79

    هدف پژوهش حاضر مطالعه اثر تغذیه سلنیوم آلی (oSe) بر فراسنجه های خونی خروس های مادر گوشتی تحت چالش با دگزامتازون (Dexa) بود. تعداد پنجاه قطعه خروس مادر گوشتی (سویه راس 308) در سن 64 هفتگی به طور تصادفی به 5 گروه (10 خروس در هر گروه) تقسیم شدند و طی 10 هفته متوالی، با یک جیره خوراکی استاندارد حاوی سطوح مختلف سلنیوم آلی تغذیه شدند. به منظور القای تنش، تزریق دگزامتازون (2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) طی هفته های 4 تا 6 آزمایش به صورت یک روز در میان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره خوراکی فاقد مکمل سلنیوم آلی و دگزامتازون (شاهد منفی: NC) و یا با Dexa و سطوح مختلف سلنیوم آلی شامل صفر (شاهد مثبت؛ PC)، 15/0 (Se15+Dexa)، 30/0 (Se30+Dexa) یا 45/0 (Se45+Dexa) میلی گرم در کیلوگرم خوراک بود. طی دوره آزمایش، غلظت تستوسترون، کورتیکوسترون، مالون دی آلدهید (MDA)، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC)، فعالیت آنزیم های کبدی (ALT و AST)، اسید اوریک، پروتیین تام، آلبومین، فراسنجه های چربی و گلوکز پلاسما هر دو هفته یک بار ارزیابی شدند. فعالیت آنزیم های کبدی و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، TAC، غلظت اسید اوریک، پروتیین تام، آلبومین و گلوکز تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. تزریق دگزامتازون غلظت پلاسمایی کلسترول تام، لیپوپروتیین های با چگالی بالا (HDL) و پایین (LDL) و MDA را در گروه PC نسبت به گروه NC افزایش داد (05/0>P)؛ با این حال، oSe این آثار منفی Dexa بهبود بخشید (05/0> P). به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان می دهد که oSe آثار منفی Dexa بر برخی از فراسنجه های خونی در خروس های تحت تنش دگزامتازون را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تنش اکسیداتیو، هورمون، هیدروکسی سلنومتیونین
  • مینا حاجیلو، رسول پیرمحمدی، حامد خلیل وندی بهروزیار*، بهزاد اسدنژاد صفحات 81-96
    این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع مختلف چربی در جیره آغازین بر رشد و سلامتی بره های زود شیرگیری شده ی قزل انجام شد. تعداد 20 راس بره ماده قزل بعد از تولد و 4 هفته تغذیه با شیر مادر، به 4 گروه 5 راسی بصورت تصادفی (4 تیمار با 5 تکرار) به طوری که میانگین وزن شروع دوره برای هر یک از تیمارها یکسان بود، تفکیک و بعد از طی دو هفته دوره عادت پذیری با استفاده از ترکیب کنسانتره آغازین و علوفه به مدت 2 ماه تغذیه شدند. جیره آزمایشی در گروه های آزمایشی شامل خوراک آغازین با نسبت کنسانتره به علوفه 90:10 دارای 3 درصد نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع از منابع مختلف (روغن کتان، روغن سویا و روغن ماهی) بود. به منظور شبیه سازی شرایط پرورش سنتی گروه شاهد در طول آزمایش فقط از شیر مادر تغذیه کردند. اثر تیمارها بر ماده خشک مصرفی و افزایش وزن بره ها معنی دار بود. بیشترین مقدار خوراک مصرفی و افزایش وزن در تیمار استفاده از نمک کلسیمی روغن کتان مشاهده شد. اثر تیمارها بر ویژگی های بیومتری بره ها معنی دار بود. بیشترین مقدار قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، پروتیین خام، ماده ی آلی در تیمار نمک کلسیمی روغن کتان مشاهده شد. قابلیت هضم چربی خام تفاوت معنی داری در بین تیمارها نسبت به هم نشان نداد. اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه در بین تیمارها تفاوت معنی داری نشان نداد. بیشترین تعداد پروتزوا در تیمار 3 درصد کتان مشاهده شد. میزان پروتیین تام خون کاهش معنی داری در تیمار روغن ماهی نسبت به شاهد نشان داد. میزان کلسترول و گلوکز خون کاهش معنی داری در همه ی تیمار ها نسبت به تیماری که از شیر مادر تغذیه کرده اند نشان داد، اما میزان تری گلیسیرید و آلبومین تفاوت معنی داری نسبت به شاهد نشان نداد. به طور کلی نتایج آزمایش نشان داد که زود از شیرگیری بره ها باعث بهبود عملکرد بره ها می شود و چون بهترین میزان عملکرد در تیمار تغذیه شده با روغن کلسیمی کتان مشاهده شد بنابراین استفاده از سطح سه درصد این روغن کلسیمی در تغذیه بره های زود شیرگیری شده قزل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ضروری، ایکوزاپنتانوئیک اسید، جیره آغازین، دکوزاهگزانوئیک اسید، شیرگیری زود، لینولنیک اسید
  • علیرضا مرادی، داریوش علیپور*، ناصر تاج آبادی صفحات 97-107
    هدف از این مطالعه جداسازی باکتری های اسید لاکتیک از دستگاه گوارش زنبور عسل و توان پروبیوتیکی جدایه ها و تاثیر آنها بر برخی فراسنجه های عملکردی کلنی ها بود. بدین منظور از زنبورستان با یکصد کلنی زنبور عسل، تعداد 10 کلنی به صورت تصادفی انتخاب و جهت نمونه گیری استفاده شدند. تعداد 20 زنبور کارگر از هر کندو گرفته و پس از انتقال به آزمایشگاه تحت شرایط کامل آسایش و هوارسانی، با آرامش تحت محیط حاوی دی اکسید کربن، دستگاه گوارش آنها به صورت کامل جداسازی شد و پس از کشت در محیط MRS کلنی های میکروبی متفاوت انتخاب و کشت های تناوبی مایع-جامد تا 8 مرحله برای رسیدن به کشت های خالص تکرار شد. درنهایت نمونه های گرم مثبت و کاتالاز و همولایز منفی جدا شده و مورد آزمون تشخیص فیلوژنی قرار گرفتند. نتایج شناسایی باکتری های جداسازی شده بر اساس توالی های 16s rRNA نشان داد جدایه G1 (سویه MA4) با 99 درصد شباهت با پدایوکوکوس اسیدی لاکتیسای قرابت داشت، جدایه G2 به دلیل مشکلات فنی در ارسال نمونه ها به خارج از کشور توالی یابی نشد و جدایه G3 (سویه MA5) نیز با 99 درصد شباهت به پدایوکوکوس اسیدی لاکتیسی سویه 8185 شباهت داشت و درنهایت سویه MA14 جدا شده از دستگاه گوارش زنبورعسل در فصل تابستان در شرایط بی هوازی با 97 درصد نزدیکی به پدایوکوکوس پنتوسوس سویهHM75-1 شباهت داشت که G4 نامگذاری شد. این باکتری ها در بانک اطلاعات ژنی (NCBI) به ترتیب با شماره های MW376601، MW376904، MW376896 و MW405566 ثبت گردیدند. در مطالعات بالینی و مزرعه ای نیز اثر مثبت تیمار با جدایه ها به دو روش اسپری بر روی قاب ها و کشت در شربت بر تخم ریزی و تولید و رفتار بهداشتی زنبور عسل مشاهده گردید و مقایسه تیمارها با آزمون چند دامنه دانکن (p≤%5) نشان داد همه تیمارهای آزمایشی در فاکتورهای کمی جمعیت و تخم ریزی و صفات کیفی مانند رفتار نظافت گری تفاوت معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشتند، تیمار شاهد نسبت به تیمارهای آزمایشی، تفاوت معنی داری در ذخایر عسل کاهش داشت (p≤%5) که می تواند به دلیل تخم ریزی کمتر و مصرف شهد کمتر باشد.
    کلیدواژگان: پدیوکوکوس، پروبیوتیک، رفتار نظافت گری، زنبورعسل
  • فرهاد احمدی، سید مجتبی موسوی*، محسن محمدی ساعی، بابک ماسوری صفحات 109-118

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر رنگ دانه آلگاسان بر عملکرد و کیفیت گوشت بلدرچین با چهار تیمار، سه تکرار و 17 جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. جیره های آزمایشی شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه + 1/0 درصد پودر آلگاسان، 3- جیره پایه + 2/0 درصد پودر آلگاسان و 4- جیره پایه + 3/0 درصد پودر آلگاسان بودند. علاوه بر اندازه گیری میانگین افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک، وزن زنده، وزن لاشه، بازده لاشه، در 38 روزگی، برای بررسی کیفیت گوشت، دو قطعه بلدرچین نر به صورت تصادفی از هر تکرار (شش پرنده در هر تیمار) انتخاب و کشتار شدند. داده های حاصل با نرم افزار SAS آنالیز و میانگین ها با آزمون دانکن مقایسه شدند. اثر سطوح مختلف رنگ دانه در جیره بلدرچین ها، بر میانگین افزایش وزن بدن، مقدار خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و وزن زنده، معنی دار نبود. اما در مقایسه با سایر تیمارها، بیشترین وزن لاشه در تیمار 1/0 درصد (33/118 گرم)، بالاترین بازده لاشه در تیمار 3/0 درصد (36/73 درصد)، بیشترین تراکم نوری در تیمار 1/0 درصد (029/2، 268/1 و 249/2 درصد) و بیشترین ظرفیت نگهداری آب در تیمار 3/0 درصد (720/4) آلگاسان مشاهده شد (05/0≤p). کمترین مقدار pH گوشت، درصد افت خونابه و درصد افت وزنی پس از پخت را به ترتیب تیمارهای شاهد (342/6)، 2/0 درصد (055/13 درصد) و 3/0 درصد (985/19 درصد) آلگاسان نشان دادند (05/0≤p). در مجموع، این پژوهش نشان می دهد که رنگ دانه آلگاسان می تواند در بهبود احتمالی برخی فراسنجه های عملکردی و کیفیت گوشت بلدرچین، موثر باشد.

    کلیدواژگان: افزایش وزن، بلدرچین ژاپنی، جلبک، لاشه، رنگ دانه آلگاسان‏
  • محمدرضا افرازنده، رستم عبداللهی آرپناهی*، مختارعلی عباسی، ناصر امام جمعه کاشان، رسول واعظ ترشیزی صفحات 119-126
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط از طریق محاسبه همبستگی رتبه ای پیش بینی ارزش ارثی گاو های نر هلشتاین در ایران با پیش بینی ارزش ارثی توسط اینتربول بود. از تعداد 2,000,378 رکورد تولید 305 روز شیر، چربی و پروتیین زایش های اول تا سوم سال های 1383 تا 1400 دختران 9,603 پدر در 3,444 گله استفاده گردید. در مدل اول از ارزیابی چند صفتی برای داده های تولید شیر، چربی و پروتیین زایش اول استفاده شد. در مدل دوم از ارزیابی چند صفتی برای داده های تولید شیر، چربی و پروتیین مربوط به زایش های اول تا سوم با مدل تکرارپذیری استفاده گردید. از گاوهای نر دارای حداقل 20 دختر در ده گله ایران برای محاسبه همبستگی رتبه ای بین ایران و اینتربول استفاده شد. همبستگی رتبه ای ارزش ارثی زایش اول با ارزش ارثی اینتربول برای تولید شیر، چربی و پروتیین به ترتیب 76/0، 75/0 و 76/0 بود. همبستگی رتبه ای ارزش ارثی حاصل از سه زایش اول با ارزش ارثی اینتربول برای تولید شیر، چربی و پروتیین به ترتیب 48/0، 43/0 و 51/0 بود که نشان دهنده وجود اثر متقابل ژنوتیپ و محیط می باشد. نتایج نشان داد مقدار همبستگی رتبه ای به عنوان یک معیار برای وجود اثر متقابل ژنوتیپ و محیط بر حسب نوع مدل مورد استفاده در پیش بینی ارزش ارثی گاوهای نر، متفاوت می باشد. بنابراین به دلیل اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، رتبه گاوهای نر در ایران با برآوردهای اینتربول متفاوت است.
    کلیدواژگان: ارزش ارثی، اینتربول، اثرمتقابل ژنوتیپ و محیط، صفات تولید شیر‏
  • محمودرضا حیدری، بهروز دستار، سید ناصر موسوی*، رضا میرشکار، سید عیداله حسینی، مجید عباسی صفحات 127-139

    تعداد 1440 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس-308، سن یک تا 42 روزگی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار در شش تکرار (30 قطعه در هر تکرار) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره های حاوی صفر (بر پایه کنجاله سویا) و 15 درصد دانه سویای خام، دانه سویای پرچرب اکسترود شده در دمای 90 و 150 درجه سلسیوس با مقادیر صفر و یا 02/0 درصد آنزیم پروتیاز بودند. استفاده از دانه سویای خام موجب کاهش معنی دار مصرف خوراک، افزایش وزن بدن و وزن نسبی لاشه و همچنین افزایش ضریب تبدیل خوراک و وزن لوزالمعده شد (01/0> P). آنزیم پروتیاز سبب بهبود افزایش وزن در جیره های حاوی دانه سویای خام شد (01/0> P). ضریب تبدیل خوراک در جیره های حاوی کنجاله و دانه خام سویا به هنگام استفاده از آنزیم پروتیاز بهبود یافت (01/0> P). دمای اکسترود کردن، شاخص های عملکرد رشد پرنده های آزمایشی را تحت تاثیر قرار نداد. جیره حاوی دانه سویای خام بدون آنزیم، سطح کلسترول خون را افزایش داد (05/0> P). بر اساس نتایج، استفاده از آنزیم پروتیاز در جیره های حاوی کنجاله سویا یا دانه سویای خام عملکرد جوجه های گوشتی را بهبود داد؛ با این وجود، چنین اثری در جیره های حاوی سویای پرچرب اکسترود شده، کم رنگ بود.

    کلیدواژگان: آنزیم پروتئاز، دانه سویا، عملکرد، فرآوری
|
  • AliAsghar Khalil-Khalili, Mahdi Zhandi *, Mojtaba Zaghari, Hassan Mehrbani-Yeganeh, Alireza Yousefi Pages 69-79

    The aim of the present study was to investigate the effect of dietary supplementation of organic selenium (oSe) on blood parameters of male broiler breeder under dexamethasone (Dexa) challange. Fifty broiler breeder roosters (Ross 308) at the age of 64 weeks were randomly allotted to five groups (10 roosters/group) and fed a standard diet supplemented with different levels of oSe during 10 successive weeks of the experimental period. To induce stress, dexamethasone (2 mg/kg body weight) was injected during weeks of 4 to 6 of the experiment, in one-day-interval manner. Experimental treatments including diet without oSe supplementation and Dexa treatments (negative control; NC), or treated with Dexa and different levels of oSe including 0 (positive control; PC), 0.15 (Se15+Dexa), 0.30 (Se30+Dexa) or 0.45 (Se45+Dexa) mg/kg of diet. During the experimental period, concentration of testosterone, corticosterone, malondialdehyde (MDA), total antioxidant capacity (TAC), hepatic enzymes activity (ALT and AST), uric acid, total protein, albumin, plasma lipid and glucose parameters, were evaluated every two weeks. Liver enzymes and glutathione peroxidase (GPX) activity, TAC, concentration of uric acid, total protein, albumin and glucose were not affected by the treatments. Dexamethasone injection increased plasma concentrations of total cholesterol, HDL, LDL and MDA in the PC group compared to the NC group (P<0.05). However, oSe ameliorated these negative impacts in dexamethasone-stressed roosters (P<0.05). Generally, the results of this study indicate that dietary inclusion of oSe mitigate the negative effects of Dexa on some blood parameters in roosters under dexamethasone challange.

    Keywords: Antioxidant, Hormone, Hydroxy selenomethionine, oxidative stress
  • Mina Hajilu, Rasoul Pirmohammadi, Hamed Khalilvandi-Behroozyar *, Behzad Asadnejad Pages 81-96
    the experiment was conducted to investigate the effect of using different fat sources in the starter diet on the growth and health parameters of early weaned Ghezel lambs. 20 female lambs of Ghezel sheep breed after birth and 4 weeks of breastfeeding was randomly divided into 4 groups of 5 heads (4 treatments with 5 replicates) so that the average weight at the beginning of the period was the same for the groups. After two weeks of habituation period, they were fed using a combination of 90:10 concertrate: forage as starter diet for 2 months. The experimental diet in the experimental groups included 3% calcium salt of unsaturated fatty acids from flaxseed oil, soybean oil and fish oil as fat sources. The control group fed only breast milk during the exprimental period. The effect of treatments on dry matter consumption and weight gain is significant. The highest amount of feed and weight gain was observed in the treatment of 3% calcium salt of flaxseed oil. The effect of the treatments on the biometric characteristics of the periods was significant. The highest amount of insoluble fiber digestibility was observed in neutral and acidic detergents, crude protein, and organic matter in the treatment of 3% calcium was salt of flaxseed oil. The digestibility of raw fatty acid did not show a significant difference between the treatments. The volatile fatty acids and ruminal pH did not show a significant difference between the treatments. The highest number of prostheses was observed in the treatment of 3% flaxseed oil. Total blood protein levels showed a significant decrease in fish oil treatment compared to control. Cholesterol and blood glucose levels decreased significantly in all treatments compared to those fed with breast milk, but triglyceride and albumin levels did not differ significantly compare to control group. In general, the experimental results showed that early weaning improves the growth of lambs and because the best performance was observed in the treated feed with 3% flaxseed calcium oil, so using the level of 3% of this oil in starter diet of early weaned lambs might be recommended.
    Keywords: DHA, Early weaning, EPA, Essential Fatty Acids, Linolenic Acid, Starter diet
  • Alireza Moradi, Daryoush Alipour *, Naser Tajabadi Pages 97-107
    This study aimed to isolate lactic acid bacteria from gastrointestinal tract of honey bees (Apis mellifera) and assess the probiotic potential of isolates, and their effect on some performance parameters of colonies. Thus, 10 colonies out of an apiary with one hundred bee colonies were randomly selected and used for sampling. Twenty worker bees were sampled from each hive and after being transferred to the laboratory under complete comfort and ventilation conditions, their gastrointestinal tract was completely isolated under carbon dioxide flushing, and after culture in MRS medium different microbial colonies were selected. Liquid-solid periodic cultures were repeated up to 8 steps to achieve pure cultures. Finally, gram-positive, catalase and hemolysis negative samples were isolated and identified based on phylogenetic analysis. The results of identification of the isolated bacteria using 16s rRNA sequences showed that G1 isolate (MA4 strain) was 99% similar to Pediococcus acidilactica, the G2 isolate could not be sequenced due to technical problems in sending samples abroad and isolate G3 (strain MA5) was 99% similar to lactic acid pediococcus strain 8185. Finally, the strain MA14 isolated from the bee's gastrointestinal tract during the summer under anaerobic conditions was 97% similar to the HM75-1 strain Pediacocus pentosus, which was named G4. These bacteria were registered in the Gene bank (NCBI) with accession number of MW376601, MW376904, MW376896 and MW405566, respectively. In vivo studies showed the positive effects of treatment with isolates by spraying on frames and bacterial culture mixed in syrup (sugar-water) on spawning, production and hygienic behavior of bees. Comparison of treatments with Duncan's multiple range test (p≤ 5%) showed that all experimental treatments in quantitative population factors and spawning and quality were significantly different from the control treatment. However, the control treatment had a significant difference in honey reserves due to low spawning compared to experimental treatments and less nectar consumption.
    Keywords: Grooming behaviore, Honeybees, Pediococcus, Probiotics
  • Farhad Ahmadi, Seyyed Mojtaba Mousavi *, Mohsen Mohammadi Saei, Babak Masoori Pages 109-118

    To investigate the effect of different levels of Algasan pigment on the performance and meat quality of Ja[amease quail, 204 bird at day three of age, were randomly divided into four groups in three replications. Treatments included control diet (without pigment) or with 0.1, 0.2, and 0.3% (A1, A2, and A3) Algasan, respectively. In addition to recording performance data, at day 38 of age, two male quail were randomly selected from each exprimental unit to evaluate meat quality. Data were analyzed by SAS software and means were compared by Duncan test. The effect of different levels of pigment in quail diets on mean body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, and live weight were not significant. But the highest carcass weight was observed in A1 treatment (118.33 g), the highest carcass yield in A3 treatment (73.36%), the highest light density in A1 treatment (2.029, 1.268, and 2.249%), and the highest water holding capacity in A3 treatment (4.720) (P≤0.05). The lowest meat pH, drip loss, and cooking loss showed in control (6.342), A2 (13.055%), and A3 (19.985%) treatments, respectively (P≤0.05). In general, Algasan pigment might be effective in improving some parameters of the performance and quality of quail meat.

    Keywords: Algae, Algasan pigment, Carcass, Japanease quail, Weight gain‎
  • Mohamadreza Afrazandeh, Rostam Abdollahi Arpanahi *, Mokhtar Abbasi, Nasser Emam Jomeh Kashan, Rasoul Vaez Torshizi Pages 119-126
    The aim of this study was to investigate the effect of genotype by environment interaction through calculating the rank correlation between estimated breeding values of bulls in Iran and in Interbull. The data of 2,000,378 records of 305 days of milk, fat and protein production in the first, second and third lactations in years of 2004 to 2021 were used. The records were from daughters of 9603 sires in 3,444 herds. In model one, the breeding values of animals in the multivariate analysis for milk, fat and protein production of first lactation were estimated. In model two, a repeatability model was used to estimate breeding values in the multivariate analysis for milk, fat and protein production from first to third parity. Rank correlation were estimated between Iran and Interbull for bulls which had at least 20 daughters in 10 herds. In the single-parity model, the rank correlations between the estimated breeding values in Iran and Interbull for milk, fat and protein were 0.76, 0.75 and 0.76, respectively. In the multiple-parity model, the rank correlations between the estimated breeding values in Iran and Interbull for milk, fat and protein production were 0.48, 0.43 and 0.51, respectively, which shows the interaction of genotype by environment. The results showed different rank correlations for two types of models used. Therefore, due to genotype by environment interaction, the rank of bulls in Iran could be different from Interbull estimates.
    Keywords: Breeding value, Interbull, Genotype by environment interaction, milk production traits‎
  • MahmoudReza Heidari, Behrouz Dastar, Seyed Naser Mousavi *, Reza Mirshekar, Sayed Abdoullah Hosseini, Majid Abbasi Pages 127-139

    For this expriment 1440 Ross 308 male broilers (from 1 to 42 days of age) were used in a randomized complete block design with eight treatments in six blocks. Experimental diets included: soybean meal (control treatment), raw soybeans, full-fat soybeans extruded (15%) at 90 and 150°C, and each of them with 0.02% or without (0.0) protease enzyme supplementation. The use of raw soybean compared to soybean meal or extruded full-fat soybean significantly reduced feed intake, body weight and relative carcass weight, as well as increased feed conversion ratio and pancreatic weight (P<0.01). weight gain was improved in diets supplemented by protease enzyme compared to diets containing raw soybean (P<0.01). Feed conversion ratio was improved in diets containing raw soybean and soy bean meal by dietary protease supplementation (P<0.01). Extrusion temperature did not affect the growth performance of experimental birds. Diet containing raw soybean without enzyme increased blood cholesterol levels (P <0.05). According to the findings of this study, the use of protease enzyme in diets containing soybean meal or raw soybean can improve the performance of broilers However, such effect is less pronounced in diets containing extruded full-fat soybean meal.

    Keywords: Performance, processing, protease enzyme, ‎‏ ‏soybean